VÅR HISTORIA

Vår ursprungliga lilla kök och butik på Nytorget, Södermalm. Ett hantverk från Pärlans Konfektyr i Stockholm.


Kolan hade sin egentliga guldålder på 30-talet, då tuggades det kolor i vart och vartannat hörn. Men med tiden blev riktiga gräddkolor alltmer sällsynta, något som främst kokades hemma kring jul. Synd, på något så vansinnigt gott, tyckte vi och bestämde oss för att ta tag i saken!
 
Med bara veckor kvar till julen 2010 slogs dörrarna till vår första butik och kök upp, då på Östermalm i Stockholm. Vi kokade kola i små koppargrytor, skar och slog in för hand i egenstämplat papper. Ett år senare förälskade vi oss i en fin lokal med stora fönster mot gatan som låg alldeles intill Nytorget, den blev vår och vi flyttade in. Nyfikna förbipasserande kunde titta på hantverket, känna den oemotståndliga doften av kolakokandet och komma in för att spisa jazz och ta en kopp kaffe. Det lockade såväl stockholmare som långväga gäster från när och fjärran. Det visade sig att fler än vi delade kärleken till en riktigt god kola. Köket skalades successivt upp - in genom fönstret hissade vi en stor, tung, gammal mekanisk inslagningsmaskin som än idag slår in våra kolor – en röd brittisk skönhet vi kallar Madame Rose.
 
Våren 2018 investerade vi i en chokladmaskin för att kunna doppa våra mjuka kolor i ett fint täcke choklad och ta dem till nästa nivå. En ny klassiker var född och nu började det bli riktigt trångt i köket på Södermalm.
 
Våra kolor blev alltmer uppskattade och produktionen gick på högvarv, den lilla lokalen på Nytorgsgatan kändes plötsligt alldeles för liten. Så, sedan hösten 2017 finns vår produktion i en gammal tegelbyggnad alldeles intill Brunnsviken i Stockholm. Och även om vi här kokar all vår kola idag så behåller vi såklart vårt hjärta på Södermalm. Sommaren 2021 var första, men inte sista, sommaren med vår alldeles egna mjukglass. En glass på rena enkla, råvaror generöst toppad med vår kolasås visade sig vara en riktig kioskvältare.
 
Vår utgångspunkt är alltid med den klassiska kolan i fokus, den tidlösa kombon av grädde, smör och socker är svår att slå. Idag leker vi med smaker, texturer och former för att kunna ge er nya upplevelser. Med ett öga för detaljer och kärlek till hantverket flirtar vi med 40-talets flärdfullhet och elegans när vi nu skapar nya, egna klassiker. Våra produkter kommer med ett löfte om att utsidan ska vara precis lika smakfull som insidan. Idag finns Pärlan både här och var och vem vet var vi dyker upp härnäst?