Alltid fri frakt på ordrar över 500:- inom Sverige

OM OSS

 

Kolans guldålder var 30-talet, då tuggades det kolor i vart och vartannat hörn. Med tiden blev riktiga gräddkolor sällsynta, de kokades främst hemma vid jul. Synd på något så vansinnigt gott tyckte vi och tog tag i saken.

December 2010 slogs dörrarna upp till vår första butik och kök, då på Östermalm. Kolorna kokades i små koppargrytor, vi skar dem för hand och slog in med egenstämplade papper. Något år senare fann vi en fin lokal med stora fönster ut mot gatan på Södermalm, vi flyttade dit. Folk som passerade kunde se hantverket, känna doften av kolakokandet, och komma in för att spisa jazz och ta en kopp kaffe. Det lockade såväl stockholmare som turister från när och fjärran. En gammal vacker mekanisk maskin som slog in kolor fick så småningom flytta in hos oss, för i ärlighetens namn så värkte våra händer. Den första maskinen byttes i sinom tid ut, den var alltför egensinnig, och in kom en röd skönhet från 50-talet, vi kallar henne för Madame Rose.

Folk gillade våra kolor, produktionen gick på högvarv, speciellt inför jul, och efter några år kändes lokalen på Nytorgsgatan trång. Så, sedan hösten 2017 har vi ytterligare ett kök i en gammal tegelbyggnad i Kräftriket intill Brunnsviken i Stockholm. Här sker idag en stor del av produktionen och även de kreativa processerna. Vår utgångspunkt är alltid den klassiska kolan, den förföriska kombon av smör, grädde och socker. Vi leker med smaker, texturer och former för att kunna skapa nya upplevelser. Idag finns Pärlans både här och var, som inslagen styckkola, med fint chokladtäcke och som ljuvlig kolasås. Vem vet hur och var vi dyker upp härnäst?

In Sweden, the thirties were the golden years for caramels. With time though a fine buttery caramel grew more and more rare, they were mostly seen at Christmas time really. Such a shame on something so darned delicious we thought and decided to do something about it!
In December 2010 we opened our very own store. Everything was made by hand, cooked in small pots, cut and wrapped carefully. Eventually we got ourselves a beautiful wrapping machine from the 50s and the caramel business was booming. People seemed to enjoy them as much as we did. In due time we outgrew our loved kitchen in Södermalm and found ourselves a big brick building in Kräftriket next to Brunnsviken in Stockholm. Today a lot of our production and creative processes are made here meanwhile we are keeping our heart at Nytorgsgatan!