OM OSS

Kolans guldålder var 30-talet, då tuggades det kolor i vart och vartannat hörn. Med tiden blev riktiga gräddkolor sällsynta, de kokades främst hemma vid jul. Synd på något så vansinnigt gott tyckte vi och tog tag i saken.

December 2010 slogs dörrarna upp till vår första butik och kök, då på Östermalm. Kolorna kokades i små koppargrytor, vi skar dem för hand och slog in med egenstämplade papper. Något år senare fann vi en fin lokal med stora fönster ut mot gatan på Södermalm, vi flyttade dit. Folk som passerade kunde se hantverket, känna doften av kolakokandet, och komma in för att spisa jazz och ta en kopp kaffe. Det lockade såväl stockholmare som turister från när och fjärran. Men, i ärlighetens namn får man rätt ont i händerna av att slå in kolor, så en gammal vacker mekanisk maskin fick så småningom flytta in hos oss. Den första byttes i sinom tid ut, den var alltför egensinnig, och in kom en röd skönhet från 50-talet, vi kallar henne för Madame Rose.

Folk gillade våra kolor, produktionen gick på högvarv, speciellt inför jul, och efter några år kändes lokalen på Nytorgsgatan trång. Så, hösten 2017 byggde vi oss ett större kök, det i en gammal tegelbyggnad i Kräftriket intill Stockholms Universitet och Brunnsviken.

Våren 2018 skulle köket på Nytorgsgatan få en ny uppgift, det skeppades en chokladmaskin från Italien, och vi skapar en ny godsak. Vi kallar den kola i choklad - mjuka kolor inbäddade i fin fransk choklad.

Vi på Pärlan jobbar tillsammans som ett starkt team, vi utvecklar produkter, design och koncept tillsammans och med allas olika kunskaper bygger vi på någonting som vi hoppas att du tycker om lika mycket som vi själva gör.